North Bank House / Elliott Architects Ltd

first_imgCopyAbout this officeElliott Architects LtdOfficeFollow#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesEnglandHexhamUnited KingdomPublished on March 26, 2020Cite: “North Bank House / Elliott Architects Ltd” 26 Mar 2020. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogBathroom AccessorieshansgroheBath & Shower ThermostatsGlass3MGlass Finish – FASARA™ NaturalPartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Mirage®WindowsVitrocsaSliding Window – Mosquito NetSinksBradley Corporation USASinks – Verge LVG-SeriesMetal PanelsTrimoQbiss One in Equinix Data CentreSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case – Q-ClassMetal PanelsLongboard®Aluminum Battens – Link & Lock – 4″Sports ApplicationsPunto DesignPunto Fit in Ekaterinburg Public SpaceWoodBlumer LehmannFree Form Structures for Wood ProjectsKnobsKarcher DesignDoor Knob K390 (50)TablesVitsœ621 Side TableMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Architects: Elliott Architects Ltd Area Area of this architecture project “COPY” United Kingdom Architect In Charge:Lynsey Elliott, Ben ElliottPrivate Client:Steve Jasper, Mark Kerr, WSP Parsons BrinkerhoffCity:HexhamCountry:United KingdomMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Jill TateText description provided by the architects. North Bank lies on the outskirts of a picturesque village in the Tyne valley, Northumberland, UK. Despite its rural location the site has neighbours to three sides, and so the design was developed to be considerate of this, orientating the form towards the wonderful views over the valley and towards the Pennines to the south.Save this picture!© Jill TateSave this picture!PlanSave this picture!© Jill TateThe conservation area setting required a careful and sensitive approach, and so the design incorporates and reinterprets elements of rural Northumberland’s historic agricultural barns.Save this picture!© Jill TateHistorically many of the areas dwellings were thatched with local heather – this required a steeply pitched roof which can still be seen on some local buildings, and so the design pays homage to this approach. This elegantly proportioned roof has been utilised to create a dramatic internal living space, with the softness of the design reminiscent of a humble country chapel.Save this picture!© Jill TateThe building sits close to the road and is orientated to make the most of the site whilst also allowing the same views to the neighbour and people passing along the road.Save this picture!© Jill TateThe sunpath was carefully considered, along with the windy nature of the site, with the external terrace positioned to make the most of these factors. The design draws the eye to the wonderful views to the south, whilst still maintaining privacy with its neighbours, and the views are carefully framed rather than expansive, to offer a feeling of protection and privacy to the occupants.Save this picture!© Jill TateThe building form ‘points’ towards the river Tyne and the 18thcentury zinc smelt works of the North Pennines, with the old smelting flue at Langley clearly visible, which was once one of the worlds largest exporters of the material. This gave rise to the zinc roof, used in its honest, unfinished natural state.Save this picture!SketchThe zinc roof and timber cladding create a lightness to the feel of the house, and when seen from the south, the strong gable floats in the trees as the ground sharply falls away…although different to its neighbours, this is a design which is rooted in the local physical and historic context and has been sensitively designed to embody the ‘spirit of place’ of this wonderful region.Save this picture!© Jill TateProject gallerySee allShow less[Trans-] fiction 2020 :: Journal / Call for SubmissionsCall for SubmissionsHow Designing for Air Quality May Determine the Outcome of Your MeetingArticles Share CopyHouses•Hexham, United Kingdom “COPY” Photographs:  Jill Tate Manufacturers Brands with products used in this architecture project Manufacturers: VELUX Commercial, Glastech, Gyproc, VMZINC Products translation missing: en-US.post.svg.material_description Houses Save this picture!© Jill Tate+ 20Curated by Paula Pintos Share North Bank House / Elliott Architects LtdSave this projectSaveNorth Bank House / Elliott Architects Ltd ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/935506/north-bank-house-elliott-architects-ltd Clipboard Area:  200 m² Year Completion year of this architecture project Year:  Projects Photographs ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/935506/north-bank-house-elliott-architects-ltd Clipboard North Bank House / Elliott Architects Ltd 2019 ArchDailylast_img read more

Read More »